Horeca, Bakkerij en Recreatie (voorheen Consumptief en Toerisme)
Deze afdeling bereidt je voor op werken in de horeca en binnen de toeristische en recreatieve sector.
Hierbij is een goede werkhouding en een avontuurlijke instelling belangrijk.
Natuurlijk moet je in de horeca goed met mensen om kunnen gaan.

 Wat heb  je nodig?
Je moet natuurlijk ook handig zijn! Je moet immers voedsel bewerken waarbij, ondanks het gebruik van apparatuur, een grote handvaardigheid noodzakelijk is. Daar komt bij dat je zorgvuldig moet zijn, want je moet hygiënisch en volgens recept kunnen werken. Verder moet je creatief zijn en fantasie hebben, want je moet ingrediënten op een creatieve manier kunnen combineren tot nieuwe gerechten en schotels mooi op kunnen maken.
Ook is het belangrijk dat je kunt improviseren als er iets mis dreigt te gaan en dat je onder hoge werkdruk toch goed kunt presteren. Je zal moeten kunnen samenwerken met je klasgenoten en vriendelijk en beleefd moeten zijn tegen de gasten in het restaurant. Je moet het niet erg vinden om ’s avonds naar school te gaan, want kan komen er gasten eten in het restaurant op school.

Wat kun je later gaan doen?
Je kunt in de horeca gaan werken in bijvoorbeeld een restaurant, een instellingskeuken, de catering,  brood- en banketbakkerij en slagerij.
In de toeristische sector kun je gaan werken bij touroperators, pretparken, bungalowparken, campings en hotels.

Welke opleidingen kun je op het MBO doen?
Zelfstandig werkend (restaurant)kok

  • Bakker
  • Brood- en Banketbakker
  • Gastheer/Gastvrouw
  • Horecaondernemer / -manager
  • Slager
  • Facilitair medewerker
  • Toerisme en recreatie

Verder kun je een opleiding volgen bij de ANWB en de VVV.
Er zijn naast de MBO’s ook nog particuliere instellingen.